Metóda "8 krokov" na vyriešenie Rubikovej kocky

Rubikova kocka je ideálny hlavolam na cesty, do autobusu aj do lietadla. Na zloženie kocky vlastnou hlavou by človek potreboval asi niekoľko ročný pobyt na samotke. Poznáte niekoho, kto prišiel na algoritmus rubikovej kocky sám, okrem vynálezcu a tvorcov algoritmov? Väčšina bežných riešiteľov sa zasekne po prvej vrstve, vtedy začnú hľadať pomoc.

  Rubikova kocka

 

Rubikova kocka po vrstvách - v 8 krokoch:

Metódy riešenia - na vyriešenie Rubikovej kocky jestvuje viacero metód, napr. CFOP / Fridrichova metóda, Rouxova metóda, metóda Meta podľa podľa Yasha Mehta, ZZ metóda. Ukážeme si najjednosuchšiu z nich, vhodnú pre začiatočníkov - Rubikova kocka po vrstvách "Layer-By-Layer". Pri tejto metóde sa skladajú jednotlivé vrstvy postupne za využitia príslušných algritmov tak, aby sa nepokazili kúsky, ktoré už boli poskladané.

Tento spôsob riešenia je populárny vďaka svojmu logickému postupu, aj keď je občas dosť náročný. Pojmy ako "biely kríž" sa spočiatku ťažko vysvetľujú, čo mnohých ľudí odradí už pri prvej prekážke. Kto však vytrvá, uvidí, že kríž je pravdepodobne najmätúcejšou etapou. Normálnym postupom metódy Layer-By-Layer je použiť jeden algoritmus znova a znova, dokiaľ sa každá kocočka nakoniec umiestni do správnej polohy.

Vaša úloha znie: Poskladajte Rubikovu kocku po vrstvách, od spodnej cez strednú po vrchnú.

 

Krok 1 - Biela ľalia

Najprv obkolesíte žltý stred bielymi okrajmi. Vznikne tak obrazec, ktorý vyzerá ako „biela ľalia“. Toto je predkrížový krok. Nerobte si starosti s terminológiou, ak jej zatiaľ nerozumiete.

Krok 2 - Vytvorenie bieleho kríža

Biele okraje posunieme tak, aby sa spojili s bielym stredom, čím vytvoríme niely kríž na vrchu Rubikovej kocky. Všimnite si, že strany bieleho kríža majú tiež zodpovedajúce farby.

Krok 3 - Dokončenie prvej vrstvy vložením rohov

Vložíme rohy na správne miesta, aby sme dokončili prvú vrstvu Rubikovej kocky. Všimnite si, že na bokoch vznikol tvar, ktorý pripomína písmeno T s kratšou nožičkou.

Krok 4 - Vyriešenie druhej vrstvy Rubikovej kocky

Vložením odpovedajúcich hrán do strednej vrstvy sme dokončili druhú vrstvu Rubikovej kocky. Táto etapa a jej algoritmus patria medzi riešiteľmi k najobľúbenejším.

Krok 5 - Vytvorenie žltého kríža

Teraz usporiadame okraje na protiľahlej - žltej ploche, aby sme vytvorili žltý kríž v hornej časti Rubikovej kocky. Blízky výsledok sa začína rysovať aj v poslednej vrstve.

Krok 6 - Posunutie bočných plôch kríža k zodpovedajúcim stranám

Posunieme horné okraje žltého kríža tak, aby ich bočné plošky korešpondovali s bočnými plochami Rubikovej kocky. Zdanlivo malý krok dokáže občas potrápiť, kým hrany skončia na mieste.

Krok 7 - Posunutie horných 4 rohov na miesto

Posunieme posledné 4 rohy tak, aby boli na správnom mieste na Rubikovej kocke, ale nie je nevyhnutné, aby boli aj správne natočené, tj. skrútené.

Krok 8 - Dokončenie Rubikovej kocky otočením rohov

Potom, ako sa naučíme otáčať aj posledné rohy na tretej vrstve tak, aby boli správne natočené na svojom mieste, vyriešili sme Rubikovu kocku na komplet.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

8. Otáčanie rohov a dokončenie Rubikovej kocky

7. Posunutie horných 4 rohov na miesto

6. Posunutie bočných plôch kríža k zodpovedajúcim stranám