3. Dokončenie prvej vrstvy vložením rohov

Úloha: Vaším cieľom je vložiť správne rohy medzi biely kríž a vytvoriť prvú vrstvu Rubikovej kocky.

Rubikova-kocka-3Obr. 3 - výsledný tvar

KROK 3 - ak chcete identifikovať potrebný roh, pozrite sa na 3 stredy okolo rohu, ktorý plánujete vyriešiť. V tomto príklade to bude roh obsahujúci oranžovú, modrú a bielu. Umiestnite správny roh priamo pod miesto, kam má ísť. Urobte to otočením D alebo D' spodnej vrstvy. Malo by to skončiť jedným z 3 prípadov uvedených nižšie (obr. 3.1).

Rubikova-kocka-3.1Obr. 3.1 - východzie tvary

Dôležité: v prvom prípade vykonáme R' D', v druhom prípade F D a v treťom R' D' D' R D R' D R.

 

Rubikova-kocka-3.2Obr. 3.2 - špeciálne prípady

Špeciálne prípady: môžu nastať dva prípady, kedy sa predmetný roh nachádza na svojom mieste, ale nie je správne natočený (obr. 3.2). Vykonaním R' D' R D skrútime daný roh na mieste. V prípade prvom vykonáme R' D' R D dva krát, v prípade druhom vykonáme algoritmus 4x. Môžeme tiež postupovať "vykopnutím" rohu do spodnej vrstvy a potom postupovať podľa obr. 3.1.

 

 

POKRAČOVANiE

 

Krok 1 - Biela ľalia
Najprv obkolesíte žltý stred bielymi okrajmi. Vznikne tak obrazec, ktorý vyzerá ako „biela ľalia“. Toto je predkrížový krok. Nerobte si starosti s terminológiou, ak jej zatiaľ nerozumiete.

Krok 2 - Vytvorenie bieleho kríža
Biele okraje posunieme tak, aby sa spojili s bielym stredom, čím vytvoríme niely kríž na vrchu Rubikovej kocky. Všimnite si, že strany bieleho kríža majú tiež zodpovedajúce farby.

Krok 3 - Dokončenie prvej vrstvy vložením rohov
Vložíme rohy na správne miesta, aby sme dokončili prvú vrstvu Rubikovej kocky. Všimnite si, že na bokoch vznikol tvar, ktorý pripomína písmeno T s kratšou nožičkou.

Krok 4 - Vyriešenie druhej vrstvy Rubikovej kocky
Vložením odpovedajúcich hrán do strednej vrstvy sme dokončili druhú vrstvu Rubikovej kocky. Táto etapa a jej algoritmus patria medzi riešiteľmi k najobľúbenejším.

Krok 5 - Vytvorenie žltého kríža
Teraz usporiadame okraje na protiľahlej - žltej ploche, aby sme vytvorili žltý kríž v hornej časti Rubikovej kocky. Blízky výsledok sa začína rysovať aj v poslednej vrstve.

Krok 6 - Posunutie bočných plôch kríža k zodpovedajúcim stranám
Posunieme horné okraje žltého kríža tak, aby ich bočné plošky korešpondovali s bočnými plochami Rubikovej kocky. Zdanlivo malý krok dokáže potrápiť, kým hrany skončia na mieste.

Krok 7 - Posunutie horných 4 rohov na miesto
Posunieme posledné 4 rohy tak, aby boli na správnom mieste na Rubikovej kocke, ale nie je nevyhnutné, aby boli aj správne natočené, tj. skrútené.

Krok 8 - Dokončenie Rubikovej kocky otočením rohov
Potom, ako sa naučíme otáčať aj posledné rohy na tretej vrstve tak, aby boli správne natočené na svojom mieste, vyriešili sme Rubikovu kocku na komplet.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

7. Posunutie horných 4 rohov na miesto

8. Otáčanie rohov a dokončenie Rubikovej kocky

6. Posunutie bočných plôch kríža k zodpovedajúcim stranám