Linky, odkazy

Rubikova kocka je najslávnejší hlavolam na svete. Milióny ľudí si lámalo hlavu nad jeho vyriešením. Väčšinou sa dostali po prvú vrstvu a tam sa zasekli Začne sa hľadanie pomoci. O Rubikovej kocke a jej riešení sa popísalo veľa. Ja som si vlastné poznámky umiestnil na tieto webstránky, kvôli vlastnej potrebe, aby som mal návod vždy poruke.

Linky

Používal som ich ako "ťahák", keď mi občas nejaké riešenie vypadne. Ukázalo sa, že môj návod (ťahák) vyhovuje aj mojim priateľom, tak som sa stránke trochu povenoval, vylepšil grafiku, zjednodušil popisky, pridal obrázky. Množstvo iných autorov mi poskytlo inšpirácie, preto som pridal aj túto sekciu, s odkazmi na ich zaujímavé práce o Rubikovej kocke.

 

LiNKY

 

Link 1 - 3D JavaScript simulátor pre animáciu Rubikovej kocky
AnimCubeJS - JavaScript (JS) - simulátor je zameraný na zobrazenie animácie manipulácie s Rubikovou kockou. Program je klasifikovaný ako freeware použiteľný na svojich webových stránkach.

Link 2 - Rubiks Cube Solver
Online riešiteľ Rubikovej kocky vypočíta kroky potrebné na vyriešenie zamiešanej Rubikovej kocky. Zadajte farby svojho puzzle a nechajte program nájsť riešenie.

Link 3 - Grubiks Cube Solver 3x3x3
Jeden z najlepších online Riešiteľov Rubikovej kocky. Táto aplikácia na webovej stránke na riešenie rubikových kociek vám ukáže, ako vyriešiť každú platnú kombináciu pomocou jednoduchého riešenia krok za krokom.

Link 4 - Vytvorte realistickú samoriešiacu Rubikovu kocku s Three.js
Zábavný doplnok jQuery, ktorý vám umožní vykresliť realistickú, samoriešiacu Rubikovu kocku (až 9x9) na element plátna HTML5 pomocou 3D knižnice JavaScript Three.js doplnok jquery.cube.threejs.js je slobodný softvér.

Link 5 - Tipy a triky
Existuje niekoľko trikov s Rubikovou kockou, ktoré sa môžete naučiť, aby ste zapôsobili na svojich priateľov. Tieto triky nevyžadujú, aby ste poznali ich riešenie, triky môže vykonať ktokoľvek s algoritmami.

Link 6 - Rohy-prvé riešenie metódy pre začiatočníkov
Táto metóda používa veľmi málo sekvencií, ktoré si musíte zapamätať, aby ste mohli vyriešiť kocku. Toto riešenie obsahuje pomerne veľa krokov, väčšina z nich sú intuitívne, ktoré keď pochopíte, už nikdy nezabudnete.

 

ODKAZY

 

Odkaz 1 - WCO / worldcubeassociation.com
World Cube Association riadi súťaže o mechanické hlavolamy („krútené hlavolamy“). Najznámejším z týchto hlavolamov je Rubikova kocka, ktorú vynašiel profesor Rubik z Maďarska. Organizuje oficiálne podujatia WCA.

Odkaz 2 - Wiki Rubikova kocka a Twisty Puzzle / ruwix.com
Všetko o Rubikovej kocke a iných komplikovaných hádankách. Vyskúšajte online riešiteľ, časovač kocky, simulátory alebo si prečítajte články a návody alebo prispejte na túto stránku publikovaním vlastných článkov.

Odkaz 3 - Ako ľahko vyriešiť Rubikovu kocku / cubesolve.com
Strávte nejaký čas hraním sa s hlavolamom, aby ste sa s ním oboznámili skôr, ako si prečítate návod na riešenie a uvidíte, ako ďaleko sa môžete dostať bez pomoci. Väčšina ľudí dokáže vyriešiť jednu stranu, ak s kockou strávia nejaký čas.

Odkaz 4 - Blog - ako vyriešiť Rubikovu kocku / learnhowtosolvearubikscube.com
Máte problém s Rubikovou kockou? Naučte sa vyriešiť Rubikovu kocku. Nie je to ťažké, postupujte podľa môjho 8-krokového postupu a budete môcť vyriešiť Rubikovu kocku aj keď ste začiatočník.

Odkaz 5 - Sprievodca Rubikovou kockou / rubiks.com
S ikonickou kockou 3x3 je možné vykonať viac ako 43 kvintiliónov ťahov, má ale iba jedno riešenie. Výzva, ktorú treba vyriešiť doma alebo na cestách. Otočte strany kocky tak, aby každá zo šiestich plôch mala iba jednu farbu.

Odkaz 6 - List of methods / speedsolving.com
Tabuľka metód podľa náročnosti. Nasleduje tabuľka metód (a ich variantov) na riešenie rôznych zamotaných hádaniek. Ak si chcete prečítať viac o každej metóde riešenia alebo metódach v kategórii, vyberte si v zozname odkazov.

 

ViDEO

 

Video 1 - Learn How to Solve a Rubik's Cube in 10 Minutes (Beginner Tutorial)
Lepšie raz vidieť, ako 10 x povedať. Video pre začiatočníkov, ako sa naučiť riešiť Rubikovu kocku v 10 minutovom videu, uvidíte že to môže byť jednoduché! Časté otázky nájdete v pripnutom komentári.

Video 2 - Prečo je takmer nemožné vyriešiť Rubikovu kocku za menej ako 3 sekundy
Aktuálny svetový rekord v riešení Rubikovej kocky je 3,47 sekundy. Mohlo by to byť rýchlejšie? Robbie Gonzalez skúma ohromujúcu matematiku a svet rýchlostných kociek. Pozrite si viac o tomto príbehu vo videu.

Video 3 - Yusheng Du - 3.47s World Record 2021, 3D Visualization
Najrýchlejšie riešenie Rubikovej kocky od roku 2021 je momentálne 3,47 sekundy od Yusheng Du. Na prvé miesto sa dostal, keď porazil Feliksa Zemdegsa, bývalého šampióna o 0,75 sekundy.

Video 4 - Feliks Zemdegs - 4.22s World Record 2018
Feliks mal časy (4,92, 6,97, 4,22, 7,27, 6,89, 6,26). Podľa pravidiel WCA vypočítajú priemer piatich riešení ignorujúc najlepší (4,22) a najhorší (7,27) čas. Speedcuber s najnižším priemerom je víťaz.

Video 5 - Max Park - 34.92s World Record 2020 /5x5
Zatiaľ čo niektoré metódy používané speedcubermi na riešenie menších kociek (2x2x2 - 4x4x4), na 5x5x5 kocky je úplne dominujúcou redukcia s následným spôsobom 3x3x3 kocky - väčšinou CFOP aj ZBLL.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

8. Otáčanie rohov a dokončenie Rubikovej kocky

7. Posunutie horných 4 rohov na miesto

6. Posunutie bočných plôch kríža k zodpovedajúcim stranám